Een vallende boom maakt meer geluid
dan een groeiend woud.

Home Kruiden Voedingsadvies Kanker Vaccinatie Consult
Kanker Specifieke Kruiden Cannabis sativa Hennep Herborist Lars van Hemmen Friesland

Specifieke kruiden voor de genezing van kanker

Kanker Specifieke Kruiden

Kanker behandelen met kruiden die een sterke antikanker werking hebben.

Maak een afspraak

Specifieke kruiden tegen kanker

Ongeveer 80 ‐ 90% van de mensen met kanker gebruikt ook kruiden. Hieronder staan een aantal kruiden die ik in mijn praktijk adviseer bij kanker. Ik werk deze pagina regelmatig bij en vul de informatie aan. Er zijn nog veel meer goede kruiden in te zetten tegen kanker.

Kruiden hebben allen hun eigen specifieke werking. De meeste kruiden zijn al duizenden jaren bekend om hun geneeskrachtige werking en ook op de werking bij kanker. Vandaag de dag ondersteunt ook de wetenschap veel van de werkingen die het veelal koppelt aan geïsoleerde inhoudsstoffen. Een geïsoleerde stof is echter geheel iets anders dan een ‘heel’ kruid. Om de kracht van kruiden te gebruiken moet u het hele kruid kiezen en nooit een geïsoleerde stof. Gebruik geen kruiden zonder een herborist of deskundige te raadplegen. Onderaan deze pagina geef ik een aantal betrouwbare websites om meer informatie te vinden over kruiden met een aantal relevante bronvermeldingen.

Verschil tussen inhoudsstof en kruid

De huidige ‘reductie’ geneeskunde benadert kruiden veelal op basis van één enkel inhoudsstof en koppelt aan deze stof snel aan een werking. Stof‐a vermindert hoofdpijn, stof‐b werkt in op een enzym, etc. Deze ‘reductie’ benadering van het gebruik van kruiden tot een zelfde manier van denken als een synthetisch medicijn blijkt niet altijd juist te zijn. Het gebruik van een heel kruid in het lichaam heeft een andere uitwerking. Een uitwerking van een geïsoleerde stof in een petrischaaltje of in muizen en ratten heeft niet dezelfde werking als in een (ziek) mens. De echte waarde van dit soort onderzoek moet daarom een andere plaats krijgen, het ondersteunt een theorie of bewezen werking, in plaats van dat het een feitelijk, op zichzelf staand, gegeven is.

Zelf kruiden zoeken op internet

Dit is meteen het moeilijkste als het gaat om kruiden. Op internet staan veel tegenstrijdigheden. Daaronder valt natuurlijk ook mijn website, u kunt hier informatie vinden en net iets anders gelezen hebben. Maar veel van wat ik zelf lees op internet over kruiden heeft meestal het wetenschappelijke uitgangspunt. Bij deze ‘reductie’‐benadering wordt een genezende werking toegeschreven aan één enkele inhoudsstof. Kruiden gebruiken op dezelfde wijze als een sythetisch medicijn is echter vaak onjuist gebleken. Kruiden zijn altijd een verzameling van vele inhoudsstoffen, enzymen en energie. Er is minder goede informatie op internet te vinden die op deze manier kruiden als geheel benaderen, ook wel holistisch genoemd. En juist deze ‘hele’ benadering en informatie is waardevol en kan u echt verder helpen.

Werking van het gehele kruid

Als we kruiden benaderen als een geheel komt de waardevolle geneeskracht pas echt naar voren. Kruiden zijn bijvoorbeeld verkoelend (Munt, Melisse, Citroen) inzetbaar bij een specifieke situatie. Andere kruiden zijn juist verwarmend (peper, gember, cayenne, kaneel). Maar Gember gaat ook samenklontering (Latijn: aggregatie) van bloedplaatjes tegen waardoor het bloed verdunt. Bloed gaat daardoor stromen en werkt dan verkoelend, als het koelsysteem in uw auto. Muntthee werkt verkoelend van binnenuit, in warme landen drinken ze muntthee om af te koelen, van binnenuit. In warme landen drinken ze oorspronkelijk geen ijskoud, gekoelde dranken. Het lichaam moet alles opwarmen tot lichaamstemperatuur, anders gaat het dood. Koud drinken, uit de koelkast, kost het lichaam erg veel energie om op te warmen en is daardoor juist extra verwarmend op warme dagen. Door Muntthee te drinken koelt het lichaam op warme dagen van binnenuit sneller af. Dit zijn enkele effecten van kruiden die niet zichtbaar zijn in een laboratorium. Er zijn nog vele effecten van kruiden te benoemen die niet in het laboratorium zichtbaar zijn.

Scrophularia Marylandica

Van Dr. Eli G. Jones: I regard this remedy as one of the most valuable remedies we have in the treatment of cancer in its advanced stages, when there are lumps in the neck and in the axilla. It has been handed down to us by the fathers of the Eclectic School of Medicine. This is one of the remedies that helped them to make their splendid reputation in the succesful treatment of cancer. It is one of the ingredients of the ‘Comp. Syr. Scrophularia’.

Dit eerste kruid laat meteen het enorme verschil zien tussen de werking van een geïsoleerde stof, de misvattingen van de Westerse benadering van kruidengeneeskunde door op dezelfde manier te redeneren als een chemisch medicijn en de huidige moderne fytotherapie, die zich berust op wetenschappelijke studies naar inhoudsstoffen. Dit belangrijkste kruid van Dr. Eli G. Jones werd niet gedroogd verwerkt, maar belangrijk is juist de verse bereiding van het extract van de wortel of de gehele plant en de wortel. En juist dit extract is zeer moeilijk te verkrijgen omdat er maar enkele adressen op de wereld zijn die deze kennis in huis hebben. Daarnaast is de toepassing en dosering belangrijk. Jones past het kruid toe in een specifieke elixer met andere kruiden. Ik zal eens proberen deze formule te bereiden. Zodat het ook voor mensen in Nederland beschikbaar komt. Voorlopig moeten we het doen met de (productie)tincturen van het gedroogde kruid: Scrophularia Nodosa. Ik heb geen idee of deze dezelfde krachtige werking hebben bij kanker.

Gember, Zingiber officinalis Roscoe (rode)

Een ander wonder van de natuur. Veel traditioneel gebruik van gember wordt tegenwoordig door onderzoek bevestigd. Gember heeft een sterke Cox‐2 ontstekingsremmende werking. Cox‐2 ontstekingen worden bijna in alle tumoren teruggevonden. Als de ontsteking chronisch wordt schakelt dit enzym (Cox‐2) apoptose uit. Gember bevat meer dan 500 inhoudsstoffen en wordt veel onderzocht. De poeder en een decoct van het verse kruid hebben ieder andere antikanker werking.

In studies wordt de antikankerwerking vooral aan 6‐Shogaol (15 mg/kg lichaamsgewicht) toegeschreven. Maar dat is dan in een petrischaaltje (Latijn: in vitro). Er wordt in een andere studie een gemberpoeder extract gemaakt in 95% alcohol op 80 graden van gember dat daarvoor gedroogd is op 80 graden. Dit extract bevat 6 ‐ 7 maal meer 6‐Shogaol, het werd getest op muizen. De temperatuur had invloed op de hoeveelheid aanwezige 6‐Shogaol. Het extract van de wortel in water laat de sterkste antiontstekingswerking zien. 10‐Gingerol zou juist apostose veroorzaken bij triple negatieve borstkanker. Dan blijkt in weer een ander onderzoek dat de kwaliteit van diverse Gemberproducten nogal uiteen te lopen en verschillende hoeveelheden diverse inhoudstoffen bezitten. Op deze manier worden vele kruiden ontleed. Of ze in het lichaam van een zieke dezelfde effecten hebben moet dan maar blijken. Onze voorouders gebruikten het ook, zonder deze studies en konden aan het lichaam zien of genezing werd bereikt. De pols, de tong, de ogen, de huid, slijm, ontlasting, bijna alles van het lichaam laat ons zien hoe het met de gezondheid is.
Gember is ook erg goed in te zetten tegen de misselijkheid van een chemokuur. Gember versterkt daarnaast het hele lichaam en het afweersysteem. Maar mensen met een gevoelige maag moeten oppassen, Gember kan maagzuur veroorzaken.

De poeder en de verse wortel hebben een andere samenstelling en werking. Neem dus beiden. Gebruik de poeder dagelijks in smoothies of in gerechten en maak decocten van de verse wortel inclusief de schil: 2‐3 cm Gemberwortel geraspt of gesneden en 20‐30 minuten zacht koken.

Kurkuma, Curcuma longa

Een van de beste kruiden tegen bijna alle kanker en beter dan de meeste chemokuren is Kurkuma. Er zijn meer dan honderd soorten van en blijken ook nog eens een andere werking te hebben. Curcuma raktakanda, antikanker door apoptose te stimuleren en verspreiding van kankercellen tegen te gaan, Curcuma zedoaria, de witte kurkuma, zou volgens een boeddhistische monnik juist de krachtige medicinale werking hebben, het blijkt eveneens een zeer sterk antikanker kruid en regelt celdoding (Latijn: apoptose) en gaat uitzaaiingen tegen (Latijn: antiproliferatie). Etlingera elatior (torch Ginger) gaat het stelen van electronen door vrije radicalen tegen (latijn: lipide peroxidatie) die daardoor de cel beschadigen. Ik adviseer de witte en (gele) Kurkuma als poeder en vers.

Vermijd de geïsoleerde preparaten met alleen curcumine. Blijf dicht bij de natuur en neem het gehele kruid in combinatie met zwarte peper voor een betere opname. Kurkuma is eveneens zeer veilig in gebruik. Bij een overdosering kan bijvoorbeeld diarree optreden. Er zijn tegenwoordig veel goed opneembare supplementen te vinden maar ook de kracht van verse Kurkuma kan opgenomen worden in het dagelijks dieet. Ook kan men er een decoct van maken: neem daarvoor 2‐3 cm kurkuma met de schil en kook in plakjes of geraspt in wat water ongeveer 20‐30 minuten op zacht vuur. Kook samen met wat zwarte peperkorrels. Peper (piperine) zorgt voor een betere opname van de kurkuma in de darmen.

De wetenschap over curcumine, een vergelijking met bijna alle bekende chemokuren. Een review artikel uit 2012(!) over de kracht van curcumine conludeerd dat curcumine beter werkt en veiliger dan chemokuren. Het is daarnaast goedkoper. Hieronder een link naar het artikel en een aantal quotes uit het artikel:

Curcumine vergeleken met chemokuren.
This review examines curcumin’s interactions with a diverse range of major anticancer targets in multiple cancer types (Table 2) and compares its actions with those of FDA‐approved anticancer drugs.

Abstract:
In spite of major advances in oncology, the World Health Organization predicts that cancer incidence will double within the next two decades. Although it is well understood that cancer is a hyperproliferative disorder mediated through dysregulation of multiple cell signaling pathways, most cancer drug development remains focused on modulation of specific targets, mostly one at a time, with agents referred to as ‘targeted therapies,’ ‘smart drugs,’ or ‘magic bullets.’ How many cancer targets there are is not known, and how many targets must be attacked to control cancer growth is not well understood. Although more than 90% of cancer‐linked deaths are due to metastasis of the tumor to vital organs, most drug targeting is focused on killing the primary tumor. Besides lacking specificity, the targeted drugs induce toxicity and side effects that sometimes are greater problems than the disease itself. Furthermore, the cost of some of these drugs is so high that most people cannot afford them. The present report describes the potential anticancer properties of curcumin, a component of the Indian spice turmeric (Curcuma longa), known for its safety and low cost. Curcumin can selectively modulate multiple cell signaling pathways linked to inflammation and to survival, growth, invasion, angiogenesis, and metastasis of cancer cells. More clinical trials of curcumin are needed to prove its usefulness in the cancer setting.
According to some estimates, as many as 80% of all anticancer drugs today have their roots in natural products.

Curcumin has been shown to induce cell death mainly through apoptosis, but in cells that are apoptosis resistant, it has been shown to induce mitotic catastrophe [7] and autophagy [8].

Navis et al. found that curcumin enhanced the antitumor effects of cisplatin when used in combination against fibrosarcoma [123].

Synergistic inhibition of proliferation resulted when curcumin was combined with FDA‐approved drugs such as cisplatin and 5‐FU to treat a variety of human cancer cells [125, 126].

At the 2012 Meeting of the American Association for Cancer Research, results of a phase II study of curcumin and docetaxel in castration‐resistant prostate cancer were presented; the combination was synergistic and yielded better results than docetaxel alone.

Moringa oleifera, Wonderboom

Met 96 voedingsstoffen en 46 anti‐oxidanten is Moringa de wonderboom bij uitstek te noemen. Een van de meeste anti‐oxidant bevattende kruiden. Werkt zowel preventief als genezend.

Chaga, Inonotus obliquus

Chaga is een van meest wonderbaarlijke kruiden als het gaat om kanker. Als er, een wondermiddel voor kanker bestaat dan is het Chaga (M. Wood). Chaga versterkt het immuunsysteem als geen ander. U drinkt het als een donkere thee, het ziet eruit als koffie maar smaakt anders. Chaga werkt vrij snel maar de echte veranderingen in het immuunsysteem komen na een jaar, dan is het immuunsysteem dusdanig veranderd dat het echt op gaat vallen. Meer informatie over Chaga bij kanker

Madeliefje, Bellis perennis

In lage dosering of homeopathische verdunningen kan dit kruid specifiek inwerken op kanker dat ontstaan is door een klap of val. Ook jaren na het incident. Kanker kan ontstaan door een val, de kneuzing in het lichaam kan zorgen voor zuurstof tekort waardoor kanker kan ontstaan. Volgens Indianen kon iedere kneuzing ‘bad blood’ veroorzaken. Vaak jaren later ontstaat dan kanker in het gebied van de val of kneuzing.

Shiitake

In Japan is Shiitake (Lentinula edodes) standaard therapie bij chemokuren. Neem wekelijks twee porties van 150 gram op in het dieet of kies een goed biologisch supplement.

Aloe arborescens

Aloe arborescens tegen kanker. Een vreemd recept. Neem niet de Aloe vera want Aloe arborescens heeft een tweehonderd keer sterkere werking. Neem 500 gram Aloe aborescens, met 500 gram echte honing. Let op dat de honing puur is en niet verhit is geweest. Ga naar een ‘biologische’ imker. Meng de Aloe met de honing en neem een eetlepel als eerste in de ochtend in, en een eetlepel en in de avond. Tien dagen op en tien dagen af. Zet door tot de kanker genezen/verdwenen is. De suiker van de honing zorgt voor een ‘aanzuig’ effect van de tumorvernietigende stoffen van de Aloe. Kankercellen verbruiken tot 18 keer meer suiker. Daarom komen de werkzame, apoptose, stimulerende stoffen in de tumorcel.

Sint‐Janskruid, Hypericum perforatum

Staat momenteel in de belangstelling voor de sterke antitumor eigenschappen. Sint‐Janskruid is een van de kruiden die onterecht als gevaarlijk bestempeld is. Bij goed gebruik van Sint‐Janskruid is het een zeer goed middel voor vele klachten. Onze voorouders gebruikten het vooral als EHBO wondmiddel, het dicht de wond, ontsmet, geneest en is sterk pijnstillend via de werking op de zenuwen. Bij neuropathie klachten kan men het inmasseren door Sint‐Janskruidolie in te wrijven op de plek van de aandoening. Inwendig gebruik in lage doseringen kan eveneens maar dan is het raadzaam om een herborist te raadplegen. Wrijf olie altijd in voor het douchen want water en olie stoten elkaar af en het water ‘duwt’ de olie dan nog dieper in de huid.

Astragalus, Astragalus membranaceus

Astragalus (TCM: Huang chi root) helpt onder andere tegen de bijwerkingen van chemotherapie en bestraling. Astragalus vitaliseert het bloed, versterkt het immuunsysteem en het endocriensysteem, remt infecties van bacterie, virussen en Hepatis als gevolg van chemicaliën. Dosering 10 ‐ 30 gram poeder twee maal daags (volwassenen). Astragalus wordt in China gebruikt in het kruidenmengsel ‘Fu‐zheng’.

Cannabis sativa (THC, CBD)

THC en CBD. De bekendste van de cannabinoïden. Tegen kanker is ook de THC nodig. De dosering is persoonlijk en het is niet de bedoeling dat u stoned wordt, maar u moet er tegenaan zitten voor het beste resultaat. Zoek uw dosering als volgt: neem een druppel. Neem de volgende dag twee druppels, de volgende dag drie druppels. Net zo lang tot u iets voelt in uw hoofd: het begin van stoned worden. Dan blijft u voortaan altijd één druppel onder deze dosering, dat is de persoonlijke dosering. Kijk ook naar het tijdstip van de dag, neem het in waar u zich het prettigst bij voelt.

Het vreemde (oubollige) beleid is dat de THC medicinaal niet verkocht mag worden. Cannabis mag zelfs niet geteeld worden. In Amerika is Cannabis tegenwoordig bijna in alle staten al gelegaliseerd. Nederland, als het zogenaamde ‘vrije’ Marihuana land bij uitstek, blijft helaas met medicinale Cannabis hopeloos achter de feiten aan hobbelen. Dat u het weet: Cannabis haalt hogere cijfers bij kanker dan chemokuren en bestraling. Van Cannabis is nog nooit iemand doodgegaan, van chemokuren wel. Maar daarover hoort u de overheid of de oncoloog nooit spreken. En dat is vreemd. Iedereen mag wel accuzuur en mosterdgas bij kanker aanprijzen en geven maar een onschuldig sterk geneeskrachtig plantje wordt verboden. De zotheid. De overheid mag wel THC verkopen en koopt dit via de firma Bedrocan b.v. (Veendam), waar halen ze het vandaan? Maar u krijgt op recept van de overheid nooit de hoge dosering en kwaliteit Cannabbis (THC en CBD) die noodzakelijk is om kanker te genezen. De overheid vindt dat u Cannabis enkel als sterfbegeleiding (palliatief) mag inzetten. Meneer de president, rust zacht.

Vitamine C, liposomaal/infuus

Geen kruid maar een vitamine. Hoewel ik geen voorstander ben van inname van afzonderlijke vitaminen (veelal syntethisch) maak ik een uitzondering voor vitamine C. Hiervan zijn zoveel studies, onderbouwingen en resultaten bekend dat ik iedereen met kanker adviseer een hoge dosering vitamine C in te nemen. Mocht u zich hier verder in willen verdiepen dan is het boek van Dr. Levy (arts/jurist) een goed startpunt. In het boek worden doseringen beschreven (in ziekenhuizen onder begeleiding van artsen) van wel 100 gram vitamine C ingenomen via infuus (Latijn: intraveneus). Om thuis eenvoudig aan zeer hoge doseringen te komen is de liposomale vitamine C de aangewezen methode. Naar het schijnt wordt dit zelfs door het lichaam beter opgenomen dan via het infuus. Kies een goede betrouwbare variant en neem een hoge dosering in. Zelf gebruik ik wel een dosering van liposomale vitamine C dat gelijk staat aan 20 gram gewone vitamine C. Er zijn geen ernstige bijwerkingen bekend zelfs niet bij hoge doseringen. Het zou volgens sommige verhalen nierstenen kunnen veroorzaken maar dat is inmiddels ontkracht en blijkt onjuist te zijn. Bouw de dosering langzaam op omdat het effect en ontgiftigingsproces te hevig kan zijn. Doseer eerst één of twee weken achtereen laag en ga dan vervolgens op die wijze de dosering opbouwen. Kijk wel uit want vooral bij vitaminen is goedkoop veelal van zeer slechte kwaliteit. Veel goedkope varianten gaan uit van een verkeerde slecht opneembare syntetische stof.

Vitamine C
Herborist Lars van HEmmen Friesland stijl einde
Reckeweg ziekteproces Voeding bij kanker Interacties geneesmiddelen
Doneer Herborist Lars van Hemmen

Iedereen heeft recht op natuurlijke gezondheid. Ook mensen die het niet zelf kunnen betalen. Door donaties kan ik deze mensen advies en kruiden geven.

Alternatief genezen met Geneeskrachtige kruiden in Friesland, Herborist Lars van Hemmen

Het totale kruid werkt anders dan een geïsoleerde inhoudsstof.

Wetenschappelijke studies van Kruiden bij Kanker

 
Gember (6-Shogaol, [10]-Gingerol) en kanker

Optimization of Extraction Conditions for the 6-Shogaol-rich Extract from Ginger

The hidden mechanism beyond ginger (Zingiber officinale Rosc.) potent in vivo and in vitro anti-inflammatory activity.

6-shogaol-rich extract from ginger up-regulates the antioxidant defense systems in cells and mice.

[10]-Gingerol, a major phenolic constituent of ginger root, induces cell cycle arrest and apoptosis in triple-negative breast cancer cells.

Pharmacokinetics of 10-gingerol and 6-shogaol in the plasma of healthy subjects treated with red ginger (Zingiber officinale var. Rubrum) suspension

Quantitative analysis of ginger components in commercial products using liquid chromatography with electrochemical array detection

 
Curcuma diverse soorten en kanker

Curcuma raktakanda Induces Apoptosis and Suppresses Migration in Cancer Cells: Role of Reactive Oxygen Species

Antioxidative constituents of Etlingera elatior

Moleculaire dynamica studie naar het effect van lipide peroxidatie op lipide dubbellagen, voor een beter inzicht in plasma-oncologie

 

Curcuma zedoaria, Witte Kurkuma

Witte kurcuma, antikanker studies

Cytotoxic Constituents from the Rhizomes of Curcuma zedoaria

New Sesquiterpenoids and Anti-Platelet Aggregation Constituents from the Rhizomes of Curcuma zedoaria.

 
Cox-2 ontsteking remmen

Cyclooxygenase-2 inhibition induces apoptosis signaling via death receptors and mitochondria in hepatocellular carcinoma.

Beyond Aspirin : Nature's Answer to Arthritis, Cancer & Alzheimer's Disease – March 2000

Inhibitory Effects of Culinary Herbs and Spices on the Growth of HCA-7 Colorectal Cancer Cells and Their COX-2 Expression