Een vallende boom maakt meer geluid
dan een groeiend woud.

Home Kruiden Voedingsadvies Kanker Vaccinatie Consult
Tongdiagnose bij chemokuur kanker

Tongdiagnose bij kanker en chemokuur

Chemokuur bij kanker en de tongdiagnose

Wat is het effect van een chemokuur in het lichaam

Maak een afspraak

Tongdiagnose tijdens chemokuur

Chemokuren zijn altijd een zware aanslag op het lichaam en het afweersysteem. Chemokuren verbruiken zeer veel mineralen en vitaminen in het lichaam. Chemokuren tasten bloedvaten en weefsel aan, vernietigen de darmbacteriën en leggen een zware druk op de gehele spijsvertering waardoor het moeilijk wordt om voldoende mineralen en vitaminen op te nemen. Een chemokuur vraagt erg veel van het afweersysteem en het lichaam gaat eigenlijk in een continu proces van toxinen ruimen en proberen het lichaam te herstellen. Door de continu aanvoer van toxische chemokuren is dit vaak vruchteloos.
Chemokuren zorgen voor veel hitte en vebrand weefsel in het lichaam en zijn zeer schadelijk. Ook de gezonde cellen die nodig zijn om te genezen worden vernietigd. In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) zorgt een chemokuur voor hitte en damp. Het is zichtbaar op de tong en voelbaar bij de polsdiagnose. Hieronder geef ik mijn visie op een casus vanuit de kruidengeneeskunde. Zelf verbind ik momenteel geen conclusies aan deze tongdiagnoses omdat ik dit nog aan het leren ben. Voor mij is in ieder geval zichtbaar dat chemokuren duidelijk hun uitwerking hebben op de tong. Stuur mij ook gerust suggesties, correcties en aanvullingen.

Een ieder die dit materiaal voor studie wil gebruiken mag dit doen onder vermelding van: Herborist Lars van Hemmen, www.larsvanhemmen.nl. Wees zorgvuldig en netjes met de gegevens en maak er geen misbruik van.

Kruiden tijdens en na een chemokuur zijn er vooral op gericht om het lichaam te ondersteunen de hitte te bestrijden, de spijsvertering te bevorderen en de schade te beperken zonder daarbij de chemokuur ‘tegen’ te werken. Er is naar mijn mening geen algemene formule omdat iedere situatie bij kanker om een eigen aanpak vraagt. Kanker kent vele complicaties en een intensieve begeleiding is noodzakelijk. Een chemokuur valt onder het zwaarste gif dat een mens kan innemen. De echte vraag is of een chemokuur daadwerkelijk levens red. Statistieken, onderzoek en resultaten zijn niet veel belovend. De lange termijn ‘overall survival rate’ is ongeveer zeven procent. Veel studies naar chemo worden vroegtijdig afgebroken, bestaan uit slechts vijfhonderd personen en tonen vele bijwerkingen en schadelijke effecten. Een arts uit scandinavië die vijfentwintig jaar lang borstkanker heeft behandeld, is overtuigd van het feit dat chemokuur enkel resultaat geeft omdat de eetlust wegvalt en de kanker daardoor geen voeding meer krijgt waardoor de kanker stopt met groeien. Zodra de chemo is afgelopen en de eetlust weer terugkomt ziet hij een snellere groei van de tumoren terugkeren.

Chemokuur en haaruitval

Haarverlies is bij kanker een van de meest zichtbare en daardoor schrikbarende bijwerkingen van chemokuren. Het staat tegenwoordig bijna synoniem voor kanker. Maar het is goed om te beseffen dat haaruitval juist een signaal is van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Het lichaam wil altijd genezen en zal er alles aan doen om het lichaam te genezen. Het lichaam heeft vele meganismen en geheimen die vandaag de dag nog niet ontdekt of gezien worden. Bij een chemokuur worden erg veel mineralen door het lichaam verbruikt. Haar bestaat uit mineralen en om te besparen gaat het lichaam over op het stopzetten van de haargroei. Het haar valt daardoor uit. Zodoende blijven de mineralen bespaard die nodig zijn voor haargroei en kan het lichaam deze gebruiken om te genezen en om de tekorten aan te vullen. Haaruitval komt dus niet door een chemokuur maar u bent getuige van het zelfgenezend vermogen van uw lichaam, het is een teken dat uw lichaam u helpt.

Tongdiagnose bij chemokuur

De eerste anamnese vind plaats op 7 juni 2019. Er is direct gestart met aanpassingen in voeding, leefstijl en er zijn direct anti‐kanker kruiden ingezet. Op het moment van de start met kruiden zijn er al vele therapiën in het reguliere circuit gevolgd. De eerste foto is enkele weken na het starten met de eerste kruiden en een ontgiftigingsdieet op basis van enzymrijke voeding met fruit en groenten, specifiek op de soort kanker, in dit geval borstkanker met uitzaaiingen (Latijn: metastasen). De spijsvertering wordt door dit dieet ontlast en de energie die het lichaam hierdoor vrijmaakt wordt direct ingezet om toxinen op te ruimen. Het lichaam zal met de vrijgekomen energie altijd eerst alle toxinen verwijderen voordat er een genezingsproces ingezet wordt. Dit is de volgorde die van nature aanwezig is in het lichaam in het proces van genezing. De tweede foto is een moment waarop er alleen nog kruiden worden ingezet. De tong ziet er beter uit, genezing is zichtbaar op de tong. In de periode die erop volgt wordt er een, volgens het UMCG, een nieuwe lichte chemokuur ingezet. Deze chemo wordt vanwege afwijkende bloedwaarden stopgezet.


De diagnose van de artsen op 6 oktober:
1. Nodus subpleuraal ventrobasaal rechter bovenkwab van 7 mm (was 9 mm). 2. Perifissurale nodus rechter onderkwab van 11 mm (was 15 mm). 3. Nodus paracardiaal rechter onderkwab van 8 mm (was 9 mm). 4. Nodus perifissuraal ventrobasaal linker bovenkwab van 7 mm (was 8 mm). 5. Nodus paravertebraal voor mediaal linker onderkwab van 5 mm (was 7 mm). 6. Lymfadenopathie links retrohilair met een korte as diameter van 11 mm (was 12 mm). 7. Lymfadenopathie rechts axillair met een maximale korte as diameter van 17 mm (was 21 mm). Non target laesies: Enkele longafwijkingen zijn eveneens afgenomen grootte, andere ongewijzigd, enkele gering toegenomen. De mediastinale lymfadenopathie is grosso modo ongewijzigd, toename van enkele klier in station 2/4 rechts. Enkele levermetastasen in grootte afgenomen, andere toegenomen. Ongewijzigde massa bijnier links. Nieuwe laesies: Geen zekere nieuwe laesies. Onderzoek
Conclusie: Wisselend beloop, enkele laesies afgenomen, andere toegenomen, weer andere ongewijzigd. Geen zekere nieuwe laesies.


Mijn visie op dit verslag is dat er in het lichaam op 9 posities kanker is teruggedrongen andere ongewijzigd, enkele gering toegenomen. In de klieren toename en in de lever afname en toename. Er is geen nieuwe tumor, weefselbeschadiging (Latijn: laesie) of uitzaaiing bijgekomen. Voor mij is dit een positief resultaat. Het is mogelijk de tumor terug te dringen op veel locaties in het lichaam. Het reinigingssysteem met de lymfe, lever en nieren heeft het zwaar, hierdoor staat er meer druk op deze organen.

Tongdiagnose bij chemokuur en kanker 01, Herborist Lars van Hemmen

Op 7 oktober laat de tong een redelijke indruk zien. Kleine scheurtjes, weinig vocht (hitte) maar geen enorme afwijkende en opvallende dingen. Licht ontstoken ‘papillae’ en een klein ingevallen deel op de longpositie, het deukje, voorop de tong. De kleur is lichtrood met transparante wittige coating. Vanaf dit moment wordt er alleen met kruiden en voeding gewerkt en zijn alle reguliere behandelingen gestaakt.

Tongdiagnose bij chemokuur en kanker 02, Herborist Lars van Hemmen

Op 28 oktober is een duidelijke een verbetering zichtbaar ten opzichte van de tong op 7 oktober. Tekenen van het genezingsproces in werking. De scheurtjes zijn minder aanwezig en de ontstoken ‘papillae’ nemen af. De tong blijft nog wel wat droog maar geeft inmiddels een gezondere indruk.

Tongdiagnose bij chemokuur en kanker 03, Herborist Lars van Hemmen

Op 18 november is de chemokuur (14 dagen cyclofosfamide 100 mg/m2) die is gestart duidelijk zichtbaar geworden op de tong. Er is een gelige/bruine coating zichtbaar, scheurtjes in de tong zijn toegenomen met twee donkere strepen over het maag/milt gebied (op basis van de holistische kruiden benadering). In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) zit de coating vooral op het maag/milt gebied en duidt op damphitte in de spijsvertering. De tong is erg droog wat eveneens een teken van hitte is. Geel/bruin

Tongdiagnose bij chemokuur en kanker 04, Herborist Lars van Hemmen

Op 10 december is er een duidelijke dikke gele coating zichtbaar achterop de tong en een zwarte plek midden op de tong, naar mijn mening als gevolg van de chemokuur. De coating zit holistisch gezien achterin op de positie van de darmen, anus, blaas. De chemo is volop in werking en zorgt voor een enorme hitte in het lichaam. De zwarte kleur kan op vroegtijdig afsterven van cellen wijzen, bederf, ‘rotting’. De situatie vraagt om verkoelende kruiden en voeding. De dikke gele coating werd vroeger in verband gebracht met lichaamssappen (humores) in het bloed, slecht bloed ook wel kanker. Op dit moment is duidelijk de moeilijke situatie bij kanker zichtbaar. Deze situatie van het lichaam vraagt om meerdere kruiden waaronder: verkoelen, de slijmvliezen bevochtigen, spijsvertering verbeteren, kanker tegengaan, lever ondersteunen, nieren beschermen, lymfe reignigen. Ook de weefselschade van de chemokuur moet hersteld worden. Het lichaam verbruikt kostbare energie dat het nodig heeft om van kanker te genezen.

Tongdiagnose bij chemokuur en kanker 05, Herborist Lars van Hemmen

De chemokuur is afgebroken en een week later is er duidelijk vermindering van de gelige coating, vooral achter op de tong is de coating minder. Er zit nog wat wittige coating. De ontstoken ‘pappilae’ zijn toegenomen op het longgebied voor op de tong. De tong is ook weer wat vochtiger. De kruiden werken in op de (hitte) gevolgen van de chemokuur. In dit specifieke geval ‘Chemovriend’, een samenstelling van vier kruiden dat tijdens een chemokuur ingenomen kan worden om de bijwerkingen te verminderen. Door de heftige klachten van de chemokuur is besloten deze kruiden voorlopig door te zetten.

Kruiden advies Triple negatief borstkanker

Onderstaande kruiden zijn geen advies en garantie voor iedereen. Het is niet aan te raden om zonder deskundige begeleiding deze kruiden tegen kanker op eigen initiatief in te zetten. Sommige kruiden kunnen een chemokuur tegenwerken of juist versterken. De kruiden die bij deze specifieke situatie ingezet worden:


 • Chemovriend
 • Chaga
 • Shiitake
 • Maitake
 • Moringa
 • Curcuma
 • CBD/THC/CBG
 • Spirulina
 • Chlorella
 • Komijnzaadolie
 • Astragalus
 • Mariadistel
 • Cordyceps

Overige supplementen:

 • Liposomale vitamine C
 • Liposomale vitamine D
 • Multivitamine
 • Salvestrolen 6000
 • Biotine (niet tijdens chemokuur nemen)

Extra mineralen uit voeding:


 • Magnesium uit voeding
 • Selenium uit voeding
 • IJzer uit voeding

Aanvullende voeding:


 • Blauwe bosbessen
 • Verse knoflook
 • Lijnzaadolie (Budwig)
 • Chiazaden
 • Lijnzaden

Een mooi recent artikel en onderzoek uit december 2018 over de effecten van chemokuren op de groei van kankercellen. Chemokuren verspreiden de kanker sneller, Dr. Rath Foundation De publicatie is hier te vinden: Chemotherapy elicits pro‐metastatic extracellular vesicles in breast cancer models

Meer lezen over kanker:
Kanker behandelen met kruiden Reckeweg ziekteproces Voeding bij kanker Interacties geneesmiddelen
Donatie aan Herborist Lars van Hemmen

Door donaties kan ik
onafhankelijk onderzoek
en het publiceren van informatie
op deze website voortzetten.
Alvast bedankt, Lars.

Herborist Lars van HEmmen Friesland stijl einde
Reckeweg ziekteproces Voeding bij kanker Interacties geneesmiddelen Chemokuur tongdiagnose
Doneer Herborist Lars van Hemmen

Iedereen heeft recht op natuurlijke gezondheid. Ook mensen die het niet zelf kunnen betalen. Door donaties kan ik deze mensen advies en kruiden geven.

Alternatief genezen met Geneeskrachtige kruiden in Friesland, Herborist Lars van Hemmen

Tongdiagnose bij kanker en chemokuur

Wetenschappelijke studies van Kruiden bij Kanker

 
Gember (6‐Shogaol, [10]‐Gingerol) en kanker

Optimization of Extraction Conditions for the 6-Shogaol-rich Extract from Ginger

The hidden mechanism beyond ginger (Zingiber officinale Rosc.) potent in vivo and in vitro anti‐inflammatory activity.

6‐shogaol‐rich extract from ginger up-regulates the antioxidant defense systems in cells and mice.

[10]‐Gingerol, a major phenolic constituent of ginger root, induces cell cycle arrest and apoptosis in triple‐negative breast cancer cells.

Pharmacokinetics of 10‐gingerol and 6‐shogaol in the plasma of healthy subjects treated with red ginger (Zingiber officinale var. Rubrum) suspension

Quantitative analysis of ginger components in commercial products using liquid chromatography with electrochemical array detection

 
Curcuma diverse soorten en kanker

Curcuma raktakanda Induces Apoptosis and Suppresses Migration in Cancer Cells: Role of Reactive Oxygen Species

Antioxidative constituents of Etlingera elatior

Moleculaire dynamica studie naar het effect van lipide peroxidatie op lipide dubbellagen, voor een beter inzicht in plasma‐oncologie

 

Curcuma zedoaria, Witte Kurkuma

Witte kurcuma, antikanker studies

Cytotoxic Constituents from the Rhizomes of Curcuma zedoaria

New Sesquiterpenoids and Anti‐Platelet Aggregation Constituents from the Rhizomes of Curcuma zedoaria.

 
Cox‐2 ontsteking remmen

Cyclooxygenase‐2 inhibition induces apoptosis signaling via death receptors and mitochondria in hepatocellular carcinoma.

Beyond Aspirin : Nature’s Answer to Arthritis, Cancer & Alzheimer’s Disease ‐ March 2000

Inhibitory Effects of Culinary Herbs and Spices on the Growth of HCA‐7 Colorectal Cancer Cells and Their COX‐2 Expression